2 april 2021

SK LOKEREN DOORSLAAR GAAT VAN START MET AUTIVOETBAL!

Autivoetbal tracht een aangepaste omgeving te voorzien voor kinderen met een autismespectrumstoornis. Vlaanderen telt een aantal clubs die een specifiek aanbod hebben voor deze doelgroep. Vanaf nu ook in Lokeren! Wij spraken met Leroy D’hondt, de drijvende kracht achter het project bij de club.

Waar kwam het idee om met autivoetbal te starten vandaan?

“Onze club zet heel hard in op kwaliteit, maar we vinden het ook belangrijk om een sociale bijdrage te leveren voor de omgeving. We waren binnen de club al langer aan het brainstormen om iets op te starten rond G-voetbal, uiteindelijk is het autivoetbal geworden. De vraag kwam ook van de stad Lokeren omdat er in de omgeving nog geen aanbod was.”

“Ik heb zelf de initiator G-voetbal gevolgd. Toen is mijn interesse verder gegroeid. Vorig jaar toen ik provinciaal coördinator was bij Voetbal Vlaanderen, ben ik in contact gekomen met de autiploegen in Oost-Vlaanderen. Ik was heel gecharmeerd door hun werking en was vastbesloten om daar ook iets mee te gaan doen!”

Jullie startdag was op 7 maart, hoe is die verlopen?

“Veelbelovend! Er zijn 6 kinderen die nu ingestapt zijn en die er vanaf september bij de echte opstart binnen de club al zeker bij gaan zijn. Ze waren heel enthousiast! In onze aanpak hebben we de symbolen gebruikt die de federatie ter beschikking stelt. Dit hielp ons om de kinderen structuur te geven, dat is heel belangrijk voor hen.”

Wat is er verder nog belangrijk?

“Geduld hebben, goed kijken naar wat ze al kunnen en dan verdere stapjes proberen zetten. Mijn vriendin, die meehelpt met het project rond autivoetbal op de club, heeft al wat ervaring op dit gebied. Als zorgjuf kwam ze meermaals in contact met kinderen die autisme hebben.”

Hoe zien jullie de toekomst?

“Onze bedoeling is om het kleinschalig te houden maar wel kwalitatief te zijn. We zijn niet van plan om vier teams te vormen binnen een aantal jaar. Ons doel is een leuke ploeg oprichten, die zich elke zondag amuseert. Waarbij de kinderen het leuke aan voetbal kunnen leren ontdekken op hun eigen ritme. En als we dan ergens een keer een wedstrijdje kunnen gaan spelen dan is dat mooi meegenomen.”

Autivoetbalclubs in Vlaanderen

Kinderen en/of volwassenen met autisme kunnen terecht in onderstaande lijst van specifieke autivoetbalclubs of eventueel in een club met een algemeen G-voetbal aanbod:

Online inschrijving: